Academische rijkunst

Het doel van de academische rijkunst

De Academische Rijkunst houdt rekening met de algehele constitutie van het paard, zowel fysiek als mentaal. Door een opeenvolgend stappenplan, wordt het paard opgeleid met als doel een sterk, soepel en rechtgericht paard dat tot op hoge leeftijd met gemak en plezier het geleerde kan uitvoeren. De oefeningen worden stapsgewijs aangeleerd, waarbij wordt gekeken naar wat het paard op dat moment fysiek en mentaal nodig heeft en aankan. In alle rust en met veel geduld wordt het paard opgeleid, zonder enige dwang of gebruik van hulpmiddelen. Pas als het paard de gevraagde oefening beheerst, wordt er een nieuwe en moeilijkere oefening aangeboden.

Grondwerk voor de basis, werken aan de hand voor de verfijning van de oefeningen zijn samen met het longeren en rijden de technieken die in de training worden gebruikt.

De oefeningen lopen in moeilijkheidsgraad op van lengtebuiging op de volte naar schouderbinnenwaarts, travers, renvers, appuyeren, werkpirouette en de piaffe. Daarna volgen de hogeschool sprongen.

VAN NATUURLIJK EVENWICHT NAAR RIJKUNSTIG EVENWICHT

Een paard draagt van nature zijn meeste gewicht op de voorhand, het natuurlijke evenwicht. Onbelast, kan hij zich zo perfect in balans houden. Als we met ons paard gaan rijden blijkt echter dat dit natuulijke evenwicht nogal wat “rijtechnische” problemen met zich meebrengt. Er komen namelijk nog een paar andere natuurlijke scheefheden om de hoek kijken:

  • het links of rechts gebogen zijn in het lichaam, de voorkeurskant van het paard.
  • het paard is daardoor links of rechtshandig in combinatie met een stuwend en dragend achterbeen.
  • de verticale scheefheid oftewel het “plat” door de bocht gaan


Tijdens het rijden merken we bijvoorbeeld dat het paard op de voorhand valt en zwaar in de hand kan worden. Het paard drukt de rug weg waardoor hij zijn hals omhoog brengt en zijn onderhals aanspant alsmede zijn hele bovenlijn. De achterbenen kunnen niet genoeg onder het lichaam treden en komen achter de beweging aan. Als ruiter zit je niet echt comfortabel zo. Op de volte zul je merken dat je paard op de ene hand over de buitenschouder valt en op de andere hand op de binnenschouder valt. Het paard heeft moeite met ontspannen en zal loperig of flegmatiek worden.

De Academische Rijkunst streeft ernaar om het paard d.m.v. rechtrichtende buigingsarbeid te gymnastiseren en het natuurlijk evenwicht van het paard naar evenredigheid te verdelen over alle vier zijn benen.
Het paard wordt geleerd om zijn gewicht meer naar achteren te verplaatsen en te buigen in zijn hurken. Hierdoor kantelt het bekken, wordt de rug ronder en worden de borst en de schoft gelift. De spieren aan de bovenzijde van de hals spannen op de juiste manier aan en het paard wordt licht in de hand. Dit noemen we het rijkunstig evenwicht.

GUASHA EN DE ACADEMISCHE RIJKUNST

Door diverse oorzaken kan het paard blokkades in zijn lijf hebben ontwikkeld. Deze blokkades kunnen er voor zorgen dat een paard moeite heeft met het uitvoeren van een bepaalde oefening. Een Guasha behandeling kan meehelpen om deze blokkades op te heffen. Doordat Guasha de doorbloeding stimuleert en ervoor zorgt dat afvalstoffen kunnen worden opgeruimd, helpt dit het paard om soepel te worden en de spieren te versterken. Guasha is hierdoor een zeer goede ondersteuning voor de training in de Academische Rijkunst.