Guasha
Er wordt door ons als trainer veel van onze paarden gevraagd.
In de wedstrijdsport worden de paarden vaak dagelijks getraind, en moeten naar gelang hun africhtingsniveau allerlei lastige oefeningen doen en flinke trainingssessies afwerken. Maar ook op recreatief gebied stellen we eisen aan ons paard. We willen immers fijn kunnen rijden op een paard wat gezond, soepel, sterk, lief en gehoorzaam is. Als paardenliefhebber hebben we het beste met onze trouwe viervoeters voor en doen er alles aan om een zo goed mogelijk team te worden.
Hoe goed je ook voor je dier zorgt, er kan een moment komen dat het allemaal niet zo lekker meer loopt. Je paard wordt zenuwachtig, boos, bang of schrikt snel. Tijdens de training komt hij in verzet, toont vluchtgedrag, wordt loperig of sluit zich af van de omgeving. Als trainer is dit een signaal om te onderzoeken wat er met het dier aan de hand kan zijn. Vaak is dit een hele puzzel.
Je kunt jezelf in ieder geval een aantal basis vragen stellen:
- hoe is de leefomgeving van je paard, hebben er recentelijk veranderingen plaatsgevonden
- is er iets gewijzigd in het voermanagement
- heeft je paard een blessure opgelopen door b.v. een val of een trap van een ander paard
- zijn de hoeven en tanden in orde
- hoe is je trainingsopbouw
- past het zadel nog wel goed
- zijn er bij jou op persoonlijk vlak dingen veranderd waardoor je niet lekker in je vel zit en pikt je paard deze signalen op.
Geven deze vragen geen verklaarbaar antwoord voor het gedrag van je paard, dan kun je er voor kiezen om een dierenarts of therapeut in te schakelen.
AFVALSTOFFEN EN TOXINES
Het zou best kunnen zijn dat je paard last heeft van blokkades of misschien wel stijve of verkrampte spieren in een bepaald deel van het lichaam, veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen en/of toxines.
Net als bij mensen namelijk, kunnen paarden afvalstoffen en toxines in hun lichaam verzamelen.
Oorzaken zouden kunnen zijn:
- compenseren van andere spiergroepen als gevolg van een trauma elders in het lichaam
- blessures
- ziektes
- niet goed passend zadel
- overtraind zijn
- geen goede warming-up vóór en cooling down na het rijden
- vastzetten van spieren door bijvoorbeeld een afgedwongen houding
GUASHA THERAPIE VOOR HET PAARD
Guasha is een ruim tweeduizend jaar oude schraaptherapie voor mensen, die ontstaan is in China. In de 20e eeuw is deze therapie medisch bestudeerd en doorontwikkeld tot een volwaardige behandelwijze.
Sinds enkele jaren wordt Guasha ook succesvol ingezet als therapie bij paarden.
De therapie is erop gericht om blokkades die in het lichaam zijn ontstaan door ophoping van afvalstoffen en toxines, te verwijderen. Er ontstaat een betere doorbloeding waardoor voedingsstoffen en zuurstof vanuit de bloedbaan alle cellen weer beter kunnen bereiken. De afvalstoffen en toxines worden door het schrapen naar de oppervlakte gebracht en via het lymfestelsel en de bloedsomloop afgevoerd naar lever en nieren waar ze verder worden verwerkt.
Door de betere doorbloeding zullen verkrampte en stijve spieren gaan ontspannen waardoor er weer ruimte ontstaat om spiermassa op te bouwen. Waar mogelijk worden de spieren rondom botten en gewrichten door het schrapen losgewerkt zodat er weer meer bewegingsvrijheid ontstaat.
Tijdens het schrapen worden ook de meridianen en acupunctuurpunten behandeld waardoor Guasha een positieve invloed heeft op de werking van de spijsverteringsorganen, de ademhalingsorganen en het hormoonstelsel.
Paarden ervaren een Guasha behandeling als zeer aangenaam, ze ontspannen volledig en beginnen vaak te gapen. Guasha is geschikt voor alle paarden, jong en oud met of zonder klachten of problemen.